De Wildemanbuurt is toe aan een opknapbeurt. We willen de woningen en de openbare ruimte vernieuwen en verbeteren. Begin 2023 begonnen we met het maken van een stedenbouwkundig plan. Om de plannen verder uit te werken kozen we een stedenbouwkundig bureau. Dit deden we samen met de actiegroep Wildemanbuurt en de bewonerscommissies. Na veel gesprekken met de meedenkgroep, het verwerken van de input uit de Meet Up’s en de enquêteresultaten, ligt er nu een vernieuwingsplan voor de Wildemanbuurt. U kon hierop reageren van 8 oktober tot en met 19 november 2024. In deze periode waren er 4 inloopmomenten.


Het voorstel in het vernieuwingsplan is om alle 656 woningen te slopen en 1.200 tot 1.300 nieuwe woningen terug te bouwen. Ongeveer de helft van het aantal nieuwe woningen is sociale huur. De andere helft wordt een mix van woningen met middeldure huurwoningen en woningen in de vrije sector. De woningen worden duurzaam met goede isolatie en van betere kwaliteit dan nu. Ze hebben zoveel mogelijk een tuin of een balkon.
Ook maken we een centraal ‘parkplein’ voor ontmoeting, sport en spel en een nieuwe voetgangersbrug naar Sportpark Ookmeer. Deze brug wordt op verzoek van bewoners zo spoedig mogelijk na vaststelling van het plan gemaakt. Rond het parkplein komen 5 hoven met woningen en voorzieningen. In elk hof komt een gemeenschappelijke, groene binnentuin die alleen bereikbaar is voor de bewoners van dat hof. Tot slot komen er op meerdere plekken werkruimtes, zoals ruimte voor kleine kantoren, ateliers en een kinderdagverblijf.
Aanpassingen na inspraak
Er waren 38 reacties van bewoners. Hiervan waren er ook veel positief. Bewoners zijn blij dat er eindelijk wat gaat gebeuren in de buurt. Wel vinden sommige bewoners het te lang duren voordat hun woning gesloopt wordt. Ook zijn er zorgen over parkeren en het grote aantal woningen dat wordt teruggebouwd in verhouding tot het aantal woningen dat wordt gesloopt. En er waren klachten over gebreken aan de woningen.
Belangrijkste wijzigingen in het plan
- Er komt geen plek voor horeca.
- We breiden het aantal plekken voor voorzieningen uit. Bewoners maken zich zorgen over de sociale veiligheid als er teveel voorzieningen op 1 plek komen.
- De parkeerbalansberekening is aangepast. Het autobezit bleek niet 40 procent te zijn, maar 49 procent. In het plan zijn nu 30 extra parkeerplaatsen opgenomen. Hierdoor is er wel minder plek voor groen.
- Er waren onduidelijkheden over het sociaal plan en de herhuisvesting. Beide staan nu duidelijker omschreven in het vernieuwingsplan.
Planning
De raadscommissie Ruimtelijke Ordening behandelt het vernieuwingsplan op 19 maart 2025. Het is mogelijk om hier in te spreken. Het plan is pas definitief als de gemeenteraad het heeft vastgesteld. Dat gebeurt waarschijnlijk 2 april 2025. De sloop en nieuwbouw gebeurt daarna, in 8 fasen. De eerste fase start naar verwachting in 2027.
Bekijk hier het concept vernieuwingsplan
In september 2023 hebben wij meerdere inloopbijeenkomsten georganiseerd, waar u meer informatie kon krijgen over de vernieuwing en tevens uw advies kon uitbrengen. Dit kon u ook doen via een enquete online. Bij de inloopbijeenkomsten kon u ook een papieren formulier krijgen om de vragenlijst in te vullen. De uitkomsten hebben wij teruggekoppeld bij de Meet up. De samenvatting van de uitkomst van de enquete en de samenvattingen van de inloopbijeenkomsten zijn te bekijken via de pagina documenten


