Plan voor vernieuwing Wildemanbuurt vastgesteld

We gaan de woningen en de openbare ruimte in de Wildemanbuurt vernieuwen. Op 2 april stelde de gemeenteraad het vernieuwingsplan vast. Tijdens deze raadsvergadering zijn ook twee moties aangenomen (deze zijn te vinden in het vastgestelde vernieuwingsplan). We maken de Wildemanbuurt groener. Er komen sociale, middeldure en vrije sector woningen, bedrijven en voorzieningen. De afgelopen 3 jaar werkten we samen met bewoners, ondernemers en Stadgenoot aan het vernieuwingsplan. 

Wat gaan we bouwen

Alle 656 woningen in de Wildemanbuurt worden gesloopt. Er komen 1.200 tot 1.300 nieuwe woningen. Ongeveer de helft daarvan is sociale huur, de andere helft middeldure huur en vrije sector. Er komt ook een nieuw kinderdagverblijf, een parkplein en een voetgangersbrug naar Sportpark Ookmeer. Bewoners mogen meedenken over de ontwerpen van de nieuwe woningen en de openbare ruimte. Dat gaat per fase.

Samenwerking

Bewoners en ondernemers in de Wildemanbuurt zijn erg betrokken bij hun buurt. Eind 2021 meldde een groep actieve bewoners zich met klachten over vocht, tocht en schimmel. Er is toen onderzoek gedaan naar de wensen van bewoners en ondernemers. Daaruit bleek dat 77% van de deelnemers aan het onderzoek voor sloop van de woningen was. Daarna maakten gemeente en Stadgenoot samen met de meedenkgroep en het door bewoners gekozen stedenbouwkundig bureau het vernieuwingsplan voor de buurt. Maandelijks werd de buurt bijgepraat over de voortgang en was er discussie over de plannen.

Uitvoering in fases

De uitvoering van de vernieuwing Wildemanbuurt duurt bijna 15 jaar. Het gaat in fases want niet alles kan tegelijk. Bekijk de planning op de website van Stadgenoot. De sloop start op plekken waar veel sociale huurwoningen kunnen worden teruggebouwd. Daar kunnen bewoners in de volgende fases naar toe verhuizen als zij in de buurt willen blijven wonen.

Wat gaan we doen voordat de uitvoering start

  • Per fase richt Stadgenoot een bewonerscommissie op waar zij afspraken mee maakt over bijvoorbeeld verhuizen, begeleiding en financiële vergoedingen. Die afspraken komen te staan in een sociaal plan. Met de bewoners van de 1e fase, Notweg Noord, zijn de gesprekken over het sociaal plan al gestart. Bewoners krijgen anderhalf jaar de tijd om te verhuizen. Daarna start pas de sloop.
  • Stadgenoot vraagt een afwijking op het omgevingsplan aan. In een omgevingsplan staat wat er wel en niet gebouwd mag worden in de toekomst. Vroeger heette dit een bestemmingsplan. U kunt een formele reactie geven op de voorgestelde wijzigingen. Daarna vraagt Stadgenoot per fase ook de omgevingsvergunning aan om te mogen slopen en bouwen. Ook hierop is een mogelijkheid om uw reactie in te dienen.
  • De Wildemanbuurt ligt voor een deel in een zone waarin beperkingen gelden voor het bouwen van nieuwe woningen. Dat heeft te maken met de vliegroutes van en naar Schiphol. Er is daarom een ‘verklaring van geen bezwaar’ van de Inspectie Leefomgeving en Transport nodig om de woningen definitief te kunnen bouwen. Deze inspectie is een onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en controleert of de mensen die rondom Schiphol wonen niet te veel last krijgen van de vliegroutes.